Ingredients:
- Udang besar 8 ekor
- telur kuning (dipukul) 2 biji
- Cili padi (potong nipis) 4 biji
- Daun kari 1 tangkai
- Butter 3 sudu besar + 2 sudu besar
- susu cair 1 cawan
- bawang merah (cincang) 1 sudu besar
- bawang putih (cincang) 1 sudu kecil
- minyak masak 1 sudu besar + utk mengoreng
Cooking Steps:
- Panas kan wok masukkan butter 3 sudu dan minyak 1 sudu besar (minyak boleh mengelak butter menjadi hitam). Masukkan telur kuning dan sentiasa kacau mengikut bulatan sehingga telur bertukar menjadi kuning keemasan dan membentuk seperti floss. Angkat dan tapis.
- Panaskan minyak dan goreng udang sehingga kuning keemasan, angkat dan tapis.
- Panaskan butter 2 sudu besar, masukkan bawang cincang dan bawang putih cincang.
- Masukkan cili padi dan daun kari
- Perasakan dengan garam dan gula
- Tuangkan susu cair dan goreng sehingga semua rata dan kering
- Angkat dan letakkan didalam pinggan
- Sebelum menghidang taburkan floss telur kuning diatas udang tadi
* for the best result use high pressure stove
this is an original recipe I learned from a Chinese Chef.
this is an original recipe I learned from a Chinese Chef.
No comments:
Post a Comment