Sunday, August 25, 2013

udang mentega

Ingredients:

  • Udang besar 8 ekor
  • telur kuning (dipukul) 2 biji
  • Cili padi (potong nipis) 4 biji
  • Daun kari 1 tangkai
  • Butter 3 sudu besar + 2 sudu besar
  • susu cair 1 cawan
  • bawang merah (cincang) 1 sudu besar
  • bawang putih (cincang) 1 sudu kecil
  • minyak masak 1 sudu besar + utk mengoreng

Cooking Steps:

  1. Panas kan wok masukkan butter 3 sudu dan minyak 1 sudu besar (minyak boleh mengelak butter menjadi hitam). Masukkan telur kuning dan sentiasa kacau mengikut bulatan sehingga telur bertukar menjadi kuning keemasan dan membentuk seperti floss. Angkat dan tapis.
  2. Panaskan minyak dan goreng udang sehingga kuning keemasan, angkat dan tapis.
  3. Panaskan butter 2 sudu besar, masukkan bawang cincang dan bawang putih cincang.
  4. Masukkan cili padi dan daun kari
  5. Perasakan dengan garam dan gula
  6. Tuangkan susu cair dan goreng sehingga semua rata dan kering
  7. Angkat dan letakkan didalam pinggan
  8. Sebelum menghidang taburkan floss telur kuning diatas udang tadi
* for the best result use high pressure stove
this is an original recipe I learned from a Chinese Chef.

No comments:

Post a Comment